marți, 8 martie 2011

despre pescarie si castigurile romanilor din afacere

Pentru ca ofera avantajul proximitatii, pescariile au publicul lor fidel. De la vanzatorii ambulanti de peste de odinioara care isi vindeau marfa in targuri sau pe strazi (cunoscute ca "strazi ale negustorilor de peste"), lucrurile s-au mai schimbat, dar nu foarte mult. Acum, pestele proaspat este expus si pastrat pe gheata, cumparatorul avand posibilitatea sa il aleaga pe cel care ii place mai mult. Bresle ale pescarilor nu erau numai in Bucuresti. "Rascruciul de Peste" din Craiova era un alt loc al pescarilor. Acestia urmau un fel de drum al pestelui, de la Dunare spre oras. Tot a colo isi aveau pravaliile pescarii si faceau schimb de marfuri si spuneau povesti pescaresti.
De obicei, comerciantii vand in jur de o tona de peste proaspat in doua zile.Pravaliile de peste s-au transformat in pescarii frumos amenajate cu diferite articole pescaresti. Iar acum nu mai sunt prezente doar in preajma raurilor, cum erau odinioara, fiind mai usor de vandut, ci se gasesc in aproape fiecare piata. Magazinele de peste de azi au suprafete destul de mici, de pana la 100 de metri patrati si sunt amenajate intr-un stil propriu, pescaresc.
Acum concurenta pescariilor o fac supermarketurile si hipermarketurile, insa comerciantii de peste nu se tem, pentru ca, spun ei, intotdeauna este mai usor sa ajungi in piata, la pescarie, decat in supermarket. In plus, mai precizeaza vanzatorii, preturile nu difera foarte mult de cele din marile magazine.
Dar sunt si pescarii care ofera servicii suplimentare clientilor, bineinteles, contra cost. De exemplu, in hala de peste din Obor, cumparatorul dupa ce isi alege pestele viu din unul din acvariile imense, il poate da unui specialist la transat si curatat de solzi. Totul se intampla in spatele tejghelei, intr-un spatiu special amenajat. Cu indemanare, un specialist curata pestele de solzi in doar cateva minute, scutindu-l pe client de aceasta munca.

Pescariile pastreaza parca aerul comertului de altadata. Cumparatorii studiaza pestele, il roaga pe vanzator sa il rasuceasca pe toate partile pentru a-l vedea cum arata. Abia dupa aceea se hotarasc.
In pescarie, se vinde numai peste proaspat, iar acesta este pus la vanzare intr-o barca pescareasca si acoperit de gheata pentru a se pastra bine.

In general, persoanele mai in varsta cumpara peste congelat, pentru ca este si mai ieftin, ne spune vanzatoarea unei pescarii concurente tot din piata Drumul Taberei, dar si crap sau fitofag. Pescaria este amenajata simplu, are pe pereti plase pentru prins pestele si frigidere speciale pentru pastrarea pestelui congelat.
Nici nu se cumpara in cantitati mari, mai spun comerciantii. " Noi aducem o cantitate mica de peste, cateva sute de kilograme ", precizeaza un vanzator de peste din hala Obor. Se cumpara cate un peste sau doi, cat pentru a fi consumat intr-o zi, maxim doua.
In acest fel, isi poate recomanda fara griji produsele, pentru ca stie ca sunt mereu proaspete. Aprovizionarea cu peste proaspat se face o data la doua zile, in cele mai multe cazuri, pentru ca de obicei ceea ce se aduce odata se vinde. Comerciantii au precizat ca pestele este pescuit din Dunare si adus prin intermediul firmelor de distributie. "Noi aducem pastrav in zilele de luni, miercuri si vineri, pentru ca asa lucram cu firma de distributie", a declarat vanzatoarea unei pescarii din Piata Domenii. Pescaria poarta pe geam eticheta de "magazin ecologic", iar vanzatoatea ne-a explicat ca acest lucru inseamna faptul ca magazinul respecta normele de mediu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu